7 eigenaardige dingen die je lichaam doet als verdedigingsmechanisme.

Soms reageert je lichaam op een manier die je niet goed begrijpt. Dit zijn dan dagelijkse dingen zoals gapen, een rilling of kippenvel. Je staat er niet echt bij stil, want we zijn dit nou eenmaal zo gewend.

Maar er zit een reden achter elke reactie die je lichaam geeft. Wij hebben hier een lijst van een aantal reacties die lichaam geeft als afweersysteem. Bekijk ze hier onder.

Geeuwen/gapen
Een onderzoek uit 2014 toont aan dat gapen wordt gebruikt om onze hersenen af ​​te koelen en ons te helpen met helder nadenken! Het komt dus niet door vermoeidheid en verveling dat we geeuwen. Je hersenen hebben een lagere temperatuur nodig dan je lichaam. Uitputting en slaapverlies staan erom bekend de temperatuur van je hersenen te verhogen. Vandaar dat je gaapt als je moe bent.

Niezen
Niezen wordt gezien als een reflex van je hersenen als er kiemen, pollen en andere stofjes je lichaam binnenkomen via je neus. Maar uit onderzoek blijkt dat je hersenen dit doen om je neus te resetten.

Je uitrekken
Dit is wat wij net als onze huisdieren doen zonder er over na te denken! Op verschillende momenten van de dag rekken wij ons uit bijvoorbeeld als je wakker wordt of een beetje te lang achter de computer hebt gezeten. Het is eigenlijk een instinct om je gewrichten voor te bereiden op alles wat er aan gaat komen. En het is ook bedoeld om de bloedtoevoer naar je hersenen en je stemming te verbeteren.

Rimpelen van de huid
We hebben allemaal wel eens zo lang in water gezeten dat je rimpels krijgt op je vingers. Het is getest in een laboratorium en het is dus bedoeld voor beter grip onder water. Het werkt ook hetzelfde als de profielen van een autoband omdat het water dan tussen de rimpels weg kan stromen.

Op de volgende pagina beschrijven wij nog meer eigenaardige reacties. Kijk snel verder.