7 oefeningen die je in 7 minuten kan doen om van rugpijn af te komen!

Pijn in de rug, het is heel vervelend en heeft gelijk effect op alles wat je doet. Je hoeft maar één verkeerde beweging te maken en je hebt zo een paar dagen last.

Waar rugpijn door komt verschilt per persoon. In sommige gevallen is het chronisch en kom je er alleen vanaf door een operatie of zelfs helemaal niet. Maar in veel gevallen kan het komen door een slechte houding tijdens zitten, tillen of sporten. Als je rugpijn hebt die niet te danken is aan een ernstig ongeluk en die niet chronisch is dan kan je met de volgende 7 oefeningen weer helemaal de oude worden. Je kan deze oefeningen ook preventief doen zo verklein je de kans op rugpijn.

7 Rek en strek oefeningen voor lage rugpijn

1. Hamstrings
Lig plat op je rug met 1 been gebogen en trek de ander naar je toe. Het maakt niet uit of je het been dat je naar je toe trekt niet kan strekken, hoe meer je oefent, hoe flexibeler je wordt. Hou dit 30 seconden vast en wissel dan van been.

2. Knieën naar je borst
Nog steeds plat op je rug met 1 been gebogen en dit keer trek 1 voor 1 je knieen naar je borst. Hou dit 30 seconden vast en wissel dan van been. Dit voel je rekken in je onderrug. Voor meer rek kan je het been dat gebogen is strekken.

3. Piriformis rek
Deze lijkt op de vorige oefening, maar dit keer kruis je 1 been over het been dat je naar je toe trekt. Ook hier wissel je na 30 seconden van been. Je zal veel rek voelen in je bilspieren vooral van het been dat boven ligt.

4. Ruggengraat stretch
Voor deze oefening hou je jouw schouders plat op de vloer en je benen gestrekt. Dan buig je 1 been en kruist deze over de ander, houd dit been vast met de tegenovergestelde arm en wissel na 30 seconden.

5. Liggen quadriceps
Deze oefening ken je vast maar dan de staande variant. Je ligt hierbij op je zij met je benen licht gebogen en 1 arm onder je hoofd. Dan trek je het bovenste been naar achter bij je enkel tot dat je rek voelt. Dit hou je 30 seconden aan en dan wissel je van kant.

6. Heup buigers
Hierbij rust je op 1 knie en zet je je beiden handen op je andere been net boven de knie. Voorzichtig rek je dan naar voren tot je rek voelt in je heup buigers. Hou dit aan voor 30 seconden en wissel dan van been.

7. Totale rug stretch
Kies een voorwerp zoals een stoel of tafel ter hoogte van je heup. Leun naar voren zodat je rug helemaal is gerekt en houd de tafel vast voor 30 seconden. Schud alles lekker los en herhaal het weer 30 seconden.

Dagelijks deze oefeningen doen kan ervoor zorgen dat de spieren en pezen in je rug soepeler en sterker worden en dat verkleint de kans op rug problemen. Als je twijfelt of deze oefeningen ook goed voor jou zijn raadpleeg dan voor de zekerheid eerst een arts..

Heb jij ervaring met rugklachten? Deel je ervaring met ons op Facebook!