8 voordelen van haken waar je zelf nooit op zou komen!

Misschien hebben jullie net als ik het idee dat je je moet verdedigen als je zegt dat haken je hobby is. Want er zijn nogal wat mensen die het tijdsverspilling vinden.

Gelukkig zijn er meer dan tien hele goede redenen om haken als hobby te hebben. En de beste hebben wij voor je op een rijtje gezet. Bekijk ze hieronder.

1. Het voorkomt stress
Er gaat niks boven je concentreren op een patroon waar je helemaal weg van bent. En het constante gevoel van de haaknaald en het garen dat door je handen gaat zorgt ervoor dat je al je zorgen vergeet. Dus als het leven even tegen zit maak dan deze leuke stressballen.

2. Het helpt tegen depressies
Net zoals tegen stress in het algemeen en angstaanvallen werkt haken ook goed tegen ergere aandoeningen zoals depressies. De herhaalde bewegingen die je nodig hebt met haken maken serotonine aan. Dit is een stofje in je hersenen dat als anti-stress middel werkt. Uit onderzoek onder meer dan 3000 patiënten bleek dat ze zich na een haakwerkje gelukkiger voelden.

3. Goed voor je lichaam
De kleine herhaalde bewegingen die je gebruikt om te haken zijn heel goed voor je motoriek. Het houdt je vingers, handen en armen soepel en je ogen scherp. Als je veel haakt is het misschien handig om een speciale ergonomische haaknaald te kopen.

4. Houd je hersenen actief
Als je houdt van haken dat weet je dat je constant bezig bent met het tellen van je steken, alert zijn op begin- en eindpunten en steken herhalen om patronen te vormen. Zo blijven je gedachten scherp en veel experts zijn het erover eens dat dit helpt om Alzheimer-klachten te voorkomen.

5. Het is creatief
Je krijgt een ontzettend voldaan gevoel als je zelf iets maakt voor iemand anders. En als je ooit hebt gezien hoe blij iemand kan zijn met een door jou zelf gehaakte deken, sjaal of kledingstuk… Dan weet je wat een fijn gevoel dat is!

6. Het geeft je meer zelfvertrouwen
Het simpele feit dat je een haakproject afmaakt kan veel voor je doen. Zo kan het je gevoel van zelfvertrouwen vergroten. Als je iets vanaf de eerste steek tot aan het einde helemaal afmaakt dat geeft dat een sterk gevoel van blijdschap en jezelf nuttig maken dat je niet mag onderschatten. Als je pas begin met haken zorg dan dat je met een klein project begint dat je ook zeker kan afmaken.

7. Haken kan anderen helpen
Voor veel mensen voelt het heel goed om iets voor anderen te doen. Weet je niet wat, maar kan je goed haken en woon je in de buurt van een ziekenhuis? Misschien kan je mutsjes en vestjes haken voor premature babies. Of haak speelgoed dat kan worden gedoneerd aan kinderen.

8. Haken helpt je om van slechte gewoonten af te komen
Als je moeite hebt met het stoppen met roken, teveel drinkt of veel te veel snackt dan kan haken je echt helpen! Als je handen bezig zijn om iets moois te maken dan leid je je gedachten af van de slechte gewoonten waar je graag van af wilt komen.

Wist jij dit al?! Laat ons je mening horen en vergeet dit niet te delen met je vrienden op Facebook.