Een arts legt uit waarom hij liever geen roodharigen ziet.

We weten allemaal dat roodharigen iets speciaals hebben. Rood haar wordt gezien als schoonheid want het komt niet heel vaak voor.

En voor de haarkleur zelf kan je natuurlijk even naar de kapper gaan. Maar het is onmogelijk om andere kenmerken van de roodharigen te kopiëren of in een schoonheidssalon te kopen.

Dit zijn een paar feitjes over verschillen in het lichaam van roodharigen.

Ze hebben meer narcose nodig
Elke anesthesist zal je vertellen dat ze eerst naar de haarkleur kijken als ze een patiënt voorbereiden op een operatie. En dat komt omdat mensen met rood haar meer narcose middel nodig hebben om door een operatie heen te komen dan een gemiddeld persoon. Door een afwijking in de genen (melanocortin-1 receptor) hebben ze een hogere dosis narcose middel nodig.

Dus als jij van nature rood haar hebt. Vergeet dat dat niet tegen je arts te vertellen als je wordt geopereerd.

Ze hebben een andere pijnervaring
Alsof roodharigen nog niet apart genoeg zijn is ook nog eens uit onderzoek gebleken dat ze pijn anders ervaren dan blondharigen en brunettes. Mensen met roodhaar zijn gevoeliger voor kou en kiespijn. Maar ze kunnen juist heel goed tegen pittig eten. En volgens de onderzoekers zou dat komen door de afwijking in de genen die hier boven staat.

Ze produceren zelf vitamine-D
Misschien denk je nu; is dit allemaal echt?! Lees nog maar even verder, want je zal je nog meer verbazen. Door hun lichte huidskleur hebben roodharigen minder zonlicht nodig dan mensen met een een donkerdere huid of blond en bruin haar.

Grotere kans op huidkanker
Helaas zijn niet alle speciale kenmerken van roodharigen fijn om te hebben. Er is er zelfs één die naar is. Dezelfde afwijking in de genen waar we eerder al over schreven zorgt er namelijk voor dat roodharigen sneller huidkanker ontwikkelen. Het kan zelfs zo zijn dat iemand van 41 met rood haar het zelfde risico loopt op huidkanker als een 62-jarige met een andere haar en/of huidkleur.

En als je denkt dat dit alles was?… Er is nog veel meer. Bekijk het filmpje om erachter te komen welke speciale kenmerken roodharigen nog meer hebben.

Wat vindt jij van deze speciale trekjes van roodharigen? Heb je zelf rood haar en herken je deze unieke kenmerken? Of heb je vrienden die dit herkennen? Deel je gedachten en ervaringen met ons en je vrienden.