Deze codes vertellen je welke plastic flessen slecht voor je zijn en waarom!

Plastic heeft veel voor- en nadelen. De productie kosten zijn laag, het is buigzaam en je kan er allerlei vormen mee maken. Maar plastic is erg belastend voor het milieu, het is moeilijk afbreekbaar en zorgt voor vervuiling wereldwijd.

Plastic is trouwens ook niet helemaal veilig voor ons. Om plastic flexibel of zachter te maken wordt het behandelt met stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Onderaan flessen vind je codes die je vertellen hoe een fles tot stand is gekomen en wat daarvoor gebruikt is.

1. PET
PET staat voor polyethyleentereftalaat. Deze plastic soort wordt het meest gebruikt. Het wordt meestal gebruikt voor verpakkingsmateriaal om dat het licht is en heel buigzaam. Het wordt ook gebruikt voor flessen en die moet je niet vaker gebruiken dan 1x want het is vatbaar voor bacteriën.

2. HDPE
Dit is een wat stevigere en stuggere plastic soort en wordt vaak gebruikt voor speelgoed en zeepflessen, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en shampoo. Dit is de meest duurzame plasticsoort die gemaakt wordt.

3. PVC
Deze kent iedereen wel, hier worden de bekende PVC buizen van gemaakt. PVC staat voor polyvinylchloride, het wordt vaak gebruikt om etensmiddelen in te verpakken wat eigenlijk niet goed is. Er zitten in deze plastic soort giftige chemische stoffen die in je eten terecht kunnen komen.

4. LDPE
Dit is een hele zachte soort plastic en hiermee etenswaren verpakken is verboden. In deze plastic soort zitten net als PVC giftige stoffen alleen zijn deze veel vluchtiger.

5. PP
Prolypropyleen is een plastic dat hitte bestendig is. Deze plastic soort kan veel hogere temperaturen hebben. Het wordt veel gebruikt voor zuivelproducten omdat het heel goed tegen vocht kan.

6. PS
Polystyreen is een witte zachte plastic soort. Hier worden wegwerpborden en bekers van gemaakt. Je kan het ook terug vinden in huishoudelijke apparaten. Breng polystyreen nooit in contact met vuur, want dan komen er kankerverwekkende stoffen vrij.

7. Overig
Code 7 is een verzamel naam voor alle overgebleven plasticsoorten en materialen die daar op lijken. Deze vallen niet in 1 van de bovenstaande codes omdat ze een mix zijn van plastic en andere materialen.

Wist jij wat de codes betekenen? En wat vind jij van ons plastic gebruik? Deel je mening op Facebook!