Marilyn Monroe was een maatje 38, maar wat voor maat zou zij nu hebben?

Het blijft altijd wel een probleem om als vrouw kleding te vinden in jouw maat. En dit komt niet omdat je wat bent aangekomen of bent afgevallen. Nee dit komt omdat de kleding krimpt!

Hoe kan dit? Als je het etiket controleert staat er exact dezelfde maat die je altijd koopt. Maar als je de stof zou opmeten dan zal je zien dat het echt kleiner is.

Om te beginnen wordt kleding verdeeld in confectie maten, dit zijn geen centimeters maar algemene nummers of getallen. Dit geeft merken de ruimte om zelf de maten te bepalen. Zo heb je bij het ene merk een maatje M en heb je bij de ander al gauw een L of XL nodig.

De confectie maten zijn niet perse slecht, want om kleding betaalbaar te houden is massaproductie noodzakelijk. Alleen mag er wel wat strenger gekeken worden of de maten nog wel kloppen met de afmetingen. Er wordt al jaren gestreden om van het nog steeds ongezonde schoonheidsideaal af te komen maar daar zijn wij nog lang niet.

Als je kijkt naar Marilyn Monroe.. zij werd in haar tijd beschouwd als een Amerikaanse maat 12. Bij ons zou ze een maatje 38 zijn en nu inmiddels een 42. Om te laten zien wat de verschillen zijn tussen de maten en waar de fabrikanten en merken op inspelen is een meisje op pad gegaan. Ze heeft haar maat bij verschillende bekende winkels gekocht en gepast.

Bekijk hier onder het filmpje om de verschillen te zien.

Heb jij ook altijd moeite met de juiste maat of pasvorm vinden? Of ken je iemand die daar ook problemen mee heeft? Deel dit met ze op Facebook?