Heb jij je ooit afgevraagd waarom de knopen van dames blouse aan de andere kant zitten dan die van een overhemd voor heren? Dit is waarom!

Heb jij ooit gemerkt dat de knopen van mannen overhemden aan de andere kant zitten dan die van vrouwen? Op het eerste gezicht zie je het niet zo snel! Maa zet ze naast elkaar dan is het overduidelijk.

Bij mannen zitten de knopen meestal aan de rechterkant en bij vrouwen aan de linkerkant. Je zal je dan afvragen; Is dit een keuze die ooit gemaakt is door een modeontwerper? Of is dit een manier voor ons om heren- en damesmode uit elkaar te houden? Het antwoord is nog veel verrassender.

Knopen zijn in de 13e eeuw verzonnen als sluiting in Duitsland. Voor die tijd bestonden ze al maar werden ze alleen gebruikt als versiering. Ze werden nooit gebruikt om kleding bij elkaar te houden. Vanuit Duitsland werd het verspreid door het grootste deel van Europa.

Knopen werden alleen maar gebruikt voor luxe kleding. Dit betekent dat het alleen maar gekocht kon worden door rijke lui. Vrouwen met geld in die tijd hadden allemaal dienstmeisjes die hen hielpen met kleding. Het was makkelijker voor de dienstmeisjes om de kleding dicht te knopen als de knopen aan de linker kant zaten. Ervan uitgaande dat alle dienstmeisjes rechtshandig moesten zijn.

Andersom was het voor mannen juist weer gebruikelijker om zichzelf te kleden. Vandaar dat hun knopen aan de rechterkant zaten. In die tijd werd er geen rekening gehouden met linkshandige mensen.

Het is misschien niet wat je zou verwachten maar wel interessant om te weten hoe de geschiedenis zich heeft ontwikkeld.

Wist jij dit over knopen? of ken je iemand die dit ook interessant zal vinden? Deel dit met ze op Facebook!