Wat supermarkten NIET willen dat je weet over de stickers op hun producten

Je kent ze wel. De stickers die op de groenten en fruit zijn geplakt in de supermarkt. Ook als je fruit en groenten koopt bij de groenteboer zal je ze tegenkomen. Heb je je ooit afgevraagd wat deze stickers en de barcodes die erbij horen betekenen? Lees dan zeker verder want deze kleine dingetjes vertellen je meer dan je denkt!

stickers-bananen

Het eerste wat je meestal vindt op de stickers is de PLU-code. PLU staat voor ‘Price Look Up’ en dit nummer geeft het soort groenten of fruit uit maar dit is niet het enige. De code geeft namelijk ook aan hoe de producten zijn gekweekt. Als je de code correct leest kan je aflezen of de groenten en of fruit genetisch gemanipuleerd is of biologisch is en of het besproeid is met chemicaliën.

Het verhaal waar je groenten en fruit eigenlijk vandaan is gekomen hoeft dus helemaal geen mysterie meer te zijn! Het enige wat je dus moet doen is de PLU-code te analyseren en het is eigenlijk veel makkelijker dan je denkt.

Lees hieronder wat je allemaal moet weten voor het goed aflezen van de PLU-Code:
– Als de PLU-code alleen uit vier cijfers bestaat betekend het dat de producten gekweekt zijn op de traditionele manier met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

– Op het moment dat de PLU-code bestaat uit vijf cijfers en het eerste cijfer begint met een 8 betekend het dat het product genetisch gemanipuleerd is.

– PLU-codes die bestaan uit vijf cijfers en beginnen met een 9 laten zien dat het product biologisch is.

Indien je meer informatie wil over de PLU-Codes en welke groeten en fruit je juist wel of niet moet eten kan je de website van Environmental Working Groups raadplegen.

Wat denk jij over het gebruik van de PLU-codes op groenten en fruit? Zal deze informatie de manier waarop jij boodschappen doet veranderen? Bekijk hieronder het filmpje voor meer informatie over deze handige stickers!

Vind jij de informatie uit dit artikel ook zo handig? Deel dan dit artikel met je vrienden op Facebook!