Tips van een bakker hoe je het beste je oven en ovenschaal schoon en vetvrij krijgt.

Als je weer eens lekker bezig bent geweest in de keuken dan is dat altijd wel te zien aan het schoonmaakwerk wat erna volgt. De ovenschaal, het gasfornuis, de oven zelf noem het maar op.

Als het gaat om het makkelijk schoonmaken van onze muffinvormpjes, bakplaten en pannen dan kunnen wij wel wat tips gebruiken. Vandaar deze tips van een bakker. Niet over hoe je brood maakt, maar hoe je makkelijk schoonmaakt.

Vies glaswerk

Wat heb je nodig:

  • Afwasmiddel
  • Bakpoeder
  • Water
  • Aluminiumfolie

Oude tandenborstel

Glaswerk is heel lastig om schoon te maken. De vlekken die zitten vaak in gebakken en dat maakt ze zeer moeilijk te verwijderen.

Dompel een tandenborstel in vloeibare zeep en daarna in zuiveringszout. Met behulp van cirkelvormige bewegingen wrijf je de pasta in op alle vlekken. Voor grote pannen kan je een doek gebruiken.

Laat dit zitten voor 20-30 minuten. Verfrommel daarna de aluminiumfolie en gebruik dit om de vlekken weg te schrobben.

Roestvrijstalen bakplaten

Wat heb je nodig:

  • Waterstofperoxide
  • Bakpoeder
  • Schuurspons

Bakplaten gebruiken we voor onwijs veel recepten daarom worden ze snel vies.

Om ze schoon te maken, strooi je er een laag zuiveringszout op en daarna een laag waterstofperoxide. Doe daarna weer een laag zuiveringszout eroverheen. Laat dit zitten voor 1-2 uur en schrob dan met de schuurkant of de zachte kant van de spons. De vetvlekken moeten nu los komen.

Er is ook een andere manier om bakplaten schoon te krijgen.

Wat heb je nodig:

  • Papieren doekje (keukenpapier)
  • Water
  • Bakpoeder
  • Aluminiumfolie

Strooi baking soda over de plaat en verspreid het poeder met een vochtige handdoek. Met een verfrommeld stuk aluminiumfolie kan je de hardnekkige vlekken weg schrobben. Daarna grondig wassen met warm water en zeep. En laten drogen.

Aluminium schalen

Wat heb je nodig:

  • Water
  • Gedestilleerd witte azijn
  • Een pan
  • Schuurspons

Aluminium kookgerei kan je weer helemaal als nieuw krijgen met de juiste techniek.

Vul de pan met gelijke delen water en witte azijn en breng dit aan de kook. Als het eenmaal kookt haal je de pan van het vuur en laat je het afkoelen tot kamertemperatuur. Doop de spons in het water en schrob daarmee het vocht van de schaal. Als alle vlekken weg zijn was je de schaal met water en zeep.

Schoonmaken in de keuken is altijd een intensieve klus. Heb jij nog schoonmaak tips voor ovenschalen of bakplaten? Deel deze met ons op Facebook!