Toen mijn vriend me deze oefening zag doen lachte hij me uit. Maar toen hij het effect zag was hij verbaasd!

Het maakt niet uit of je een baan achter een bureau hebt of chauffeur bent het is een feit dat wij teveel tijd zittend doorbrengen. En vind je het gek dat de spieren in onze dijbenen verslappen?!

Gelukkig kunnen wij daar iets aan doen. En dan bedoelen wij niet lid worden van een sportschool. De oefeningen in dit artikel helpen je om in hele korte tijd in vorm te komen. Het mooiste van alles is dat je geen machines of attributen nodig hebt. Met een beetje tijd (15min) en een plek om te liggen kan je deze oefeningen achter elkaar uitvoeren. En na een paar dagen merk je al verschil.

Schaatsen
Dit is een makkelijke oefening die goed is voor je hele lichaam, maar in het bijzonder voor je bovenbenen. Buig je rechter knie een beetje, til je linker voet op en zet hem zachtjes schuin achter je rechter voet neer. Zet je zelf af en spring dan naar links. Je rechter voet gaat omhoog en land achter je linkervoet. Terwijl je dit doet beweeg je met je armen van links naar rechts om het iets intensiever te maken. Herhaal deze oefening om en om aan beide kanten voor minimaal 1 minuut.

Halve maan
Zet je voeten op heupbreedte, breng je knie omhoog terwijl je je been naar buiten draait. Wanneer je knie weer in het midden is doe je je been weer omlaag. Doe tien van deze bewegingen aan elke kant.

Om en om plié
De plié is één van de belangrijkste passen in ballet. In deze versie begin je met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Je tenen wijzen naar buiten, doe nu een squat en hoe deze 30 seconden vast. Kom dan om hoog en breng je knie naar je borst. Doe nu hetzelfde aan de andere kant en herhaal dit tien keer met elk been. Om het zwaarder te maken kan je ook tien herhalingen achter elkaar doen met hetzelfde been en dan wisselen.

De kikker
Zodra je deze oefening doet snap je waar de naam vandaan komt. Ga op je rug liggen en trek je knieën op. Til nu je benen op en hou ze in een hoek van 90 graden met je kuiten parallel aan de grond. Beweeg je bovenbenen naar buiten, wijder dan je heupen. Hou je voeten geflext. Beweeg je knieën naar je borst en weer terug in de hoek van 90 graden.

Best lastig om uit te leggen, maar kijk anders hier even hoe het moet.

Herhaal deze beweging 15 keer en je zal gelijk voelen hoe effectief het is voor je bovenbenen!

De vlinder
Dit is een oefening die je misschien wel kent van yoga. Als je je benen hebt getraind dan moet je ook zo af en toe stretchen. Dit helpt bij het herstel van je spieren. Je kan de vlinder liggend doen en zittend. Kies je positie (lig of zit). Doe je voetzolen tegen elkaar aan en laat je knieën naar buiten vallen. Als je zit kan je zachtjes met je ellebogen je knieën naar beneden duwen. Houd de positie 30 seconden aan en schud dan je benen los.

Na een paar weken van deze oefeningen zal je merken hoe effectief dit is. Ken je iemand die deze tips ook wel kan gebruiken? Deel dit dan met ze op Facebook.