Voorkom “autodeur-fietsongelukken”: doe je deur op de Hollandse manier open.

Fietsers rijden op drukke wegen en worden van alle kanten geconfronteerd met gevaar. Maar de grootste angst van de meeste fietsers, vooral in de drukke stad zijn autodeuren. Als zo’n autodeur opengaat heb je als fietser bijna geen kans om uit te wijken en dit kan ernstige ongevallen veroorzaken, zelfs met dodelijke afloop.

Deze ongevallen gebeuren zo vaak dat de Amerikanen er zelfs een term voor hebben bedacht: Dooring. Het is meestal de inzittende van een auto (bestuurder of passagier) die fout zit, maar met een eenvoudige truc kan je heel makkelijk ongelukken voorkomen.

dashboard


De beste manier om “Dooring-ongelukken” te voorkomen is om met de kant van je lichaam die het verst van de deur is verwijderd deze ​​te openen. En dit doe je ongeacht je op de voor- of achterbank zit. Deze beweging dwingt je om je lichaam te draaien en over je schouder te kijken in de richting van de straat of op z’n minst in je zijspiegel.

Bij ons wordt dit door je rijinstructeur meegegeven. Voor de Amerikanen is dit nieuws. En weet je wat grappig is?! Het wordt “the dutch reach” oftewel de Hollandse handeling genoemd. In deze video wordt het allemaal uitgelegd.