Waarom je niet meer in je neus moet peuteren!

Neuspeuteren, het is iets wat iedereen ter wereld wel eens een keertje doet! Je voelt iets vervelends in je neus en dat moet eruit, het is meer dan begrijpelijk.

Maar heb je er wel eens over nagedacht dat het schadelijk voor je kan zijn? En dan hebben we het niet over peuteren in je neus met je duim, maar peuteren op zichzelf! In je neus zitten met je vingers kan heel gevaarlijk zijn. Hier onder vind je verschillende redenen.

Gevaarlijke bacteriën
Als je jouw vinger in je neus stopt dan voedt je een hele gevaarlijke bacterie. De staphylococcus aureus is een bacterie die leeft in holtes, door je vinger in je neus te steken voedt je deze. Wat deze bacterie zo gevaarlijk maakt is dat hij resistent is tegen medicijnen zoals antibiotica.

Neuspeuteren irriteert de neuswanden
De binnenkant van je neus kan gaan irriteren door er telkens tegenaan te komen met je vinger. Als je gevoelig slijmvlies raakt in je neus kan je het beschadigen en gaan bloeden. Dit geeft korstjes waardoor je nog meer gaat peuteren.

Een bloedneus is gevaarlijk want er lopen 5 slagaderen in je neus.

Het slijmvlies in je neus is zo gevoelig dat het soms weken kan duren voor het is hersteld.

Ik dacht altijd dat het heel onschuldig was, maar dat je het niet openbaar moest doen. Dit verandert wel wat, ik denk nu 2 keer na voor ik in mijn neus zit.

Heb jij wel eens problemen gehad met je neus? Deel je ervaring met ons op Facebook!