Waarom je nooit overgebleven rijst moet eten!

We weten allemaal dat rijst een van de meest veelzijdige voedingsmiddelen is. Het vult, heeft een lekkere structuur en kan voor allerlei soorten gerecht worden gebruikt. Van voorgerecht tot aan het dessert!

Maar als rijst niet goed wordt behandelt kan je er goed ziek van worden! De hoeveelheid rijst die je eet per week maakt echt niet uit. Het probleem ligt in hoe je de rijst bewaart. Hier onder kan je lezen waarom dag oude rijst gevaarlijk voor je kan zijn en hoe je het beste met rijst om kan gaan.

Wat maakt rijst zo gevaarlijk?
Rijst kan sporen bevatten van de bacterie Bacillius cereusbacterie. Als je rijst niet goed kookt dan kan deze bacterie nog bij de rijst zitten. Natuurlijk moet je gedroogde rijst die niet volledig gekookt is niet eten. Maar om van de bacteriën af te komen moet de rijst goed koken!

Gekookte rijst kan alsnog gevaarlijk zijn als je het bewaart op kamertemperatuur. Het beste is om rijst direct op te eten! Als rijst eenmaal slecht gaat en je het toch eet kan je last krijgen van een hele nare 24-uurs voedselvergiftiging in de vorm van misselijkheid, diarree en braken.

Als je uit eten bent in Nederland of waar dan ook ter wereld en de rijst is koud of als deze oud smaakt kan je het beter niet opeten. Denk aan je gezondheid!

Hoe moet je rijst bewaren?
Als je rijst hebt gekookt en niet direct op eet, doe het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Dit geldt ook voor rijst die je over hebt van een afhaalmaaltijd. Je kan de rijst niet langer dan 4 dagen bewaren en je moet het goed verhitten voordat je gaat eten.

Voor bijna alle etenswaren geldt; hoe sneller eten afkoelt, hoe minder schadelijke bacteriën erin zitten. Ben je van plan de rijst warm te houden omdat je het snel op gaat eten, dan moet het warm worden gehouden tussen de 60 tot 70 graden. Als de temperatuur lager is dan kan je het beter in de koelkast bewaren.

Wist jij dit over rijst? Deel je mening met ons op Facebook!