Waarom je de politie moet bellen als je iemand ziet met een zwarte stip in hun hand.

Op 13 september 2015 verscheen er een Facebook-bericht die heel snel viraal ging. Het bericht is een afbeelding van een vrouw die haar hand voor haar mond houd.

Ze heeft haar handpalm naar buiten en haar hand zie je een zwarte stip. Ze kijkt ook heel angstig in de camera.
Dit is een roep om hulp voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en een uitweg zoeken. Omdat de foto massaal gedeeld werdt op Facebook is de vrouw gevonden en in veiligheid gebracht. Er bestond toen namelijk de “zwarte stip campagne”

De zwarte stip campagne een manier om vrouwen te kunnen helpen die slachtoffer zijn van misbruik of huiselijk geweld. Soms worden deze nauwlettend in de gaten en kunnen zij op geen enkele andere manier contact leggen. Hulp organisaties kunnen de vrouwen dan bevrijden.

Helaas bestaat deze campagne niet meer. Hulp organisaties waren niet op de hoogte van de betekenis van de stip en vinden deze campagne gevaarlijk. De betekenis van de stip is bekend bij mensen zoals wij op Facebook. Die delen de berichten en nemen contact op hulp diensten als ze weten waar het slachtoffer zich bevind. Maar deze boodschap komt zo ook terecht bij de pleger van deze misdaden.

Het was slechts een idee die op Facebook heel veel goeie reacties gaf. Maar ondanks dat het heel wat vrouwen heeft gered is de campagne gestopt. Dit betekend echter niet dat er geen vrouwen zijn die slachtoffer zijn van geweld en hulp nodig hebben. Er zijn nog steeds vrouwen die op deze manier om hulp vragen. Dus als je zo’n stip ziet schakel dan de politie in of een andere hulp organisatie.

Huiselijk geweld in elke vorm is verschrikkelijk. Deel dit bericht daarom met je vrienden en familie op Facebook!