Onderzoekers concluderen: slimme kinderen krijgen hun intelligentie van hun moeder

Nu zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat slimme kinderen hun intelligentie van hun moeder erven!

Een kindje krijgen kan een van de mooiste momenten in iemands leven zijn. Het kleine wonder zien opgroeien en een eigen persoonlijkheid ontwikkelen is een prachtige ervaring.

Het kan echter soms lastig zijn om na te gaan welke eigenschappen van wie zijn geërfd. Uiterlijke kenmerken zijn meestal vrij eenvoudig te achterhalen, je ziet vaak direct wiens neusje of ogen het kindje heeft. De persoonlijkheid en karaktereigenschappen kunnen echter veel moeilijker zijn om achter te komen waar ze vandaan komen.

Maar één ding is hierover zeker: intelligentie komt van de moeder, aldus de Independent.

Volgens onderzoekers geeft de moeder haar intelligentie door aan het kind. Dit komt omdat ze hebben ontdekt dat intelligentie afkomstig is van het X-chromosoom, waarvan een vrouw er twee heeft terwijl de man er maar één heeft (een man heeft één X-chromosoom en één Y-chromosoom).

De studie laat ook zien dat degenen die meer genen van de moeder hebben, meer kans hebben om een groot brein te ontwikkelen. Terwijl degenen met meer genen van de vader een kleiner brein en groter lichaam hadden.

Ze ontdekten ook dat het deel van de hersenen dat onze cognitieve vermogens en percepties controleert, wordt gedomineerd door genen van de moeder. Dat betekent bijvoorbeeld dat taal en planning van de moeder komen.

De intelligentie van het kind hangt echter niet alleen af van het IQ van de moeder. Geschat wordt dat deze tussen de 40 en 60 procent invloed heeft. De rest hangt af van de omgeving waarin het kind opgroeit.

Maar naast de genetische overdracht van intelligentie, ontdekten onderzoekers ook dat een sterke band tussen de moeder en het kind de hersenen van het kind helpt ontwikkelen.

Gelukkig kunnen we ook melden dat vaders tevens een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de intelligentie van het kind. De genen die intuïtie en emoties besturen kunnen van de vader afkomstig zijn. Dit zijn twee extreem belangrijke eigenschappen voor het kind om een hoge intelligentie te ontwikkelen.

Deze studie moet natuurlijk een korreltje zout nemen, maar als je als ouders ooit zorgen maakt waar de intelligentie van een kind vandaan komt, zijn hier een boel potentiële antwoorden.

Uiteraard is het belangrijkste dat je als ouder veiligheid, liefde en warmte geeft aan je kinderen. Deel dit artikel als je het hiermee eens bent!